MIA Aanvragen

U kunt MIA aanvragen binnen 3 maanden nadat u de auto besteld hebt. De auto hoeft nog niet op kenteken te staan. De besteldatum en niet de datum waarop de auto op kenteken komt, is bepalend voor de eisen die MIA aan de auto stelt.

Een voorbeeld: u bestelt uw nieuwe Nissan Leaf op 4 oktober 2014 en deze auto wordt pas in 2015 geleverd en op kenteken gezet. U kunt MIA tot uiterlijk 4 januari 2015 aanvragen en de auto dient te voldoen aan de eisen die gelden op 4 oktober 2014, zoals vermeld in de op die datum geldende Milieulijst.

Kosten die in aanmerking komen

Uw auto komt voor maximaal een bepaald bedrag in aanmerking voor MIA. Auto’s die onder code G 3110 in aanmerking komen voor MIA komen voor maximaal € 50.000 in aanmerking. Auto’s die onder code D 3111 in aanmerking komen voor MIA komen voor maximaal € 35.000 in aanmerking. Auto’s die onder code E 3112 in aanmerking komen voor MIA komen voor maximaal € 12.500 in aanmerking. Dit betekent ook dat het aanmeldingsbedrag per auto niet hoger kan zijn dan deze bedragen. Accessoires af-fabriek komen in aanmerking; accessoires die door de dealer worden geleverd of gemonteerd, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, kunt u niet melden evenals accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager. Kosten voor het gebruiksklaar (rijklaar) maken van uw auto komen in aanmerking voor MIA.

De investeringskosten in gebruikte auto’s komen niet in de aanmerking voor MIA. In sommige gevallen worden demo-modellen fiscaal als gebruikt aangemerkt. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met de Belastingtelefoon voor ondernemers.

Wanneer u de btw kunt verrekenen, moet u de investeringskosten exclusief btw melden. U kunt, als u vrijgesteld bent van btw, de investering inclusief btw melden. Als u een korting heeft gekregen op de aanschaf van uw auto dan dient u deze korting te verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel de aanschafprijs van een elektrische auto (code G3110) is € 70.000. De elektrische auto komt voor maximaal €50.000,- in aanmerking voor MIA. Op het meldingsformulier vult u een bedrag in van € 50.000. Het netto voordeel van de MIA is bij 36% aftrek en 25% belastingtarief: 36% x 25% x 50.000 = € 4.500.

Dit is exclusief het BPM-voordeel en eventuele andere fiscale voordelen zoals een lagere bijtelling. Per bedrijf kan de hoogte van het voordeel afwijken, afhankelijk van de hoogte van het eigen belastingtarief en de mogelijkheden voor vrije afschrijving en aftrek van de winst.

Typen auto’s die in aanmerking komen

Aardgasauto’s, waterstofauto’s, volledig elektrische en plug-in hybride auto’s komen in aanmerking voor MIA onder bedrijfsmiddelcodes F 3109, G 3110, D 3111 en E 3113. Auto’s met dieselmotoren zijn uitgesloten voor de MIA en Vamil.

  • Waterstof auto’s komen in aanmerking voor 36 % MIA en 75 % Vamil onder code F 3109
  • Volledig elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km komen in aanmerking voor 36 % MIA onder code G 3110
  • Plug-in hybride  personenauto’s met een CO2-uitstoot van > 0 – 30 gr/km komen in aanmerking voor 27 % MIA onder code D 3111. Plugin hybride auto’s met een dieselmotor zijn uitgesloten voor de MIA, net als plugin-hybrides met een uitstoot groter dan 30 g/km: code E 3112 is in 2016 vervallen.
  • Aardgasauto’s komen voor 50% in aanmerking voor 13,5 % MIA onder code E 3113.

De pagina Positieve lijsten MIA\Vamil op de website van RVO.nl geeft u uitgebreide informatie over alle bedrijfsmiddelen die op de positieve lijsten van de MIA\Vamil regeling staan.

MIA/VAMIL calculator

Bereken hier je fiscale voordeel! (Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend)

Brutto Investering : €

MIA 36%: €
KIA 28% : €
VAMIL 75% : €

Belasting: 22.5 %

Fiscaal voordeel : €

_____________________________________________________________

Nettto investering : €