Jarenlang leek het idee van elektrische auto’s op onze wegen een ver gezochte fantasie. Vandaag mag je verwachten dat het merendeel van onze voertuigen binnen de volgende 20 tot 30 jaar elektrisch zal zijn. Ondanks een trager dan verwacht begin, komt de verkoop van elektrische auto’s nu al in een stroomversnelling. Niet alleen de verkoop stijgt, maar ook de belangstelling van de consument. Iets wat de auto-industrie niet ontgaat. Zo produceert Volvo vanaf 2019 geen auto’s meer die uitsluitend op benzine/diesel rijden en het VK en Frankrijk hebben de belofte gedaan om de verkoop van benzine -en dieselauto’s te verbieden tegen 2040. De RAI-vereniging verwacht dat de verkoop van elektrische auto’s in 2018 zal verdubbelen. Met andere woorden, de elektrische revolutie is volledig gearriveerd.

Verbetering in prestatie en afstand

De eerste elektrische auto’s die op de markt kwamen, waren langzaam, hadden een te zwakke motor en misten de batterijcapaciteit voor langere ritten. Naast het hoge prijskaartje, zorgden deze minpunten ervoor dat veel klanten hun interesse verloren en in plaats daarvan benzine of dieselvoertuigen kochten. Maar, ondertussen hebben voertuigfabrikanten hun productieprocessen verfijnd en verbeterd. Het resultaat van deze verfijningen zijn elektrische auto’s die honderden kilometers met één lading kunnen rijden. De prestaties van elektrische auto’s zijn aanzienlijk verbeterd, met voertuigen zoals het Tesla Model S dat zelfs traditionele sportauto’s kan inhalen.

Nieuwe elektrische modellen voor 2018

Nu steeds meer autofabrikanten het licht hebben gezien en hun focus verleggen naar elektrische auto’s, mag je dit jaar een hoop nieuwe (semi-) elektrische modellen op de markt verwachten.

Tesla Model 3

Als een auto een hype heeft gecreëerd dan is het ongetwijfeld het Tesla Model 3. Deze auto kan 350 kilometer rijden op een enkele lading en kan accelereren naar 100 km/u in iets meer dan 5 seconden.

Audi e-tron SUV

Audi kondigde aan dat ze komend jaar hun volledig elektrische SUV zullen onthullen, wat ook hun eerste volledige elektrische auto ooit zal zijn. Audi belooft ons een bereik van 500 kilometer op een enkele lading. Deze auto is bedoeld om rechtstreeks te concurreren met andere gevestigde elektrische SUV’s, zoals de Tesla Model X en de Jaguar I-Pace.

BMW i3S

Hoewel het batterijpakket hetzelfde blijft als de update van vorig jaar en goed is voor 320 km rijplezier, accelereert de i3S binnen 7,3 seconden van 0 tot 100 km/u. De stijl van de auto wordt slechts een klein beetje aangepast om het model visueel te onderscheiden van het oudere model.

Opel Ampera-e

Ook Opel komt met een elektrische auto: de Ampera-e. Na de eerdere hybride Opel modellen is dit de eerste volledige elektrische auto van het merk. Een compacte gezinsauto met hoge zit, met voldoende ruimte voor 5 personen. Op één volle batterij rijd je tot 520 km, aldus Opel zelf. De Ampera-e accelereert, evenals de BMW i3s, in 7,3 seconden tot 100 km/u.

Lagere kostprijs

Elektrische auto’s worden goedkoper, waardoor ze toegankelijker worden voor het grote publiek. Naast het feit dat ze ongelofelijk goedkoop zijn om mee te rijden, worden elektrische auto’s meer en meer in een groter aantal geproduceerd, wat resulteert in een prijsdaling. En omdat elektrische auto’s al een tijdje op de markt beschikbaar zijn, draait het kopen van een tweedehands elektrische auto ook alsmaar meer in je voordeel. De prijzen worden goedkoper en de interesse van de consument stijgt, waardoor de toename van elektrische auto’s in 2018 zal verdubbelen. Factoren als overheidssteun, opkomende technologie en een verandering in de publieke opinie leiden ertoe dat veel chauffeurs ervoor zullen kiezen om over te schakelen op een elektrisch voertuig